Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Kirsikankukka-kangas

Kirsikankukat palaavat Japaniin

20181108_Artek060

Inspiraatio Aino Aallon Kirsikankukka-kuosiin syntyi Japanin suurlähettilään vaimon, madame Ichikawan, Ainolle antamasta lahjasta. Kirsikankukkakuviosen silkkihuivin innoittamana Aino suunnitteli oman kuosinsa kunnianosoituksena japanilaiselle tekstiilitaiteelle kukinnasta, joka japanilaisessa kulttuurissa merkitsee kevään paluuta.

Making-of-Kirsikankukka-2697266
Aino Aalto suunnitteli Kirsikankukka-kuosin vuonna 1933 kunnianosoituksena japanilaiselle tekstiilitaiteelle kukinnasta, joka japanilaisessa kulttuurissa merkitsee kevään paluuta.

Suomen ja Japanin satavuotisia diplomaattisuhteita juhlistaakseen Artek tuo uudelleen markkinoille Aino Aallon suunnitteleman Kirsikankukka-puuvillakankaan. Kuosi nousi päivänvaloon vuonna 2016, kun se esiteltiin jäljennöksenä Aino Aallon töille omistetussa näyttelyssä Tokiossa. Sittemmin Alvar Aalto -museon arkistoista onnistuttiin löytämään pieniä alkuperäisiä malleja kankaasta. Ne olivat kuitenkin niin pieniä, ettei niissä näkynyt kankaan täydellinen raportti. Tutkimukset etenivät museolta Aallon perheen arkistoihin, joista onnistuttiin löytämään Ainon alkuperäiset piirustukset Kirsikankukka-kuosista. Mallipalojen ja piirustusten avulla kuosi pystyttiin piirtämään uudestaan ja kangas saatettiin tuotantoon.

Making-of-Kirsikankukka-2697275
Tenasen-nimellä tunnettu menetelmä jättää sijaa pienille poikkeavuuksille, ainutlaatuiselle käsityön jäljelle.

Kun kankaalle etsittiin sopivaa painopaikkaa, Artek päätyi kääntymään kiotolaisen perheyrityksen puoleen ikään kuin vastavuoroisena kohteliaana eleenä Madame Ichikawan yli 80 vuotta sitten antamasta lahjasta.

Painotalo Kiotossa on erikoistunut eläväisiin kimonokuoseihin. Japanissa kimonoilla on tuhatvuotinen perinne ja useimmiten ne valmistetaan luonnonmateriaaleista, kuten silkistä, puuvillasta ja hampusta, kudotuista kankaista. Kimonoiden valmistus itsessään on taidemuoto. Runsaat kuvioinnit voidaan joko kutoa, kirjailla tai painaa käsityönä tai teollisesti.

Making-of-Kirsikankukka-2697270
20181108 Artek225

Kiotossa Ainon Kirsikankukka painetaan puuvillakankaalle täysin manuaalisena prosessina. Silkkipainot sijoitetaan huolellisesti käsin, jotta saadaan aikaiseksi saumattomasti jatkuva kuvio. Tenasen-nimellä tunnettu menetelmä jättää sijaa pienille poikkeavuuksille, ainutlaatuiselle käsityön jäljelle. Tulos muistuttaa niitä luonnollisia poikkeavuuksia, joita esiintyy myös puussa ja muissa luonnonmateriaaleissa. Kirsikankukka-puuvillakangas kauniin eläväisine kuvioineen kuuluu Artekin FIN/JPN-ystävyyskokoelmaan ja on saatavana Suomessa ja Japanissa.

Artikkelin tuotteet