Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Tapamme tehdä

Kestävät luonnonmateriaalit yhdistettynä käsintekemisen taitoon.

Artekin huonekalut valmistetaan Alvar Aallon alkuperäisen näkemyksen mukaan modernia tuotantotekniikkaa, huolellisesti valittuja materiaaleja ja perinteistä käsityötaitoa yhdistäen. Paikallinen materiaalien hankinta ja työturvallisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä niin Artekille kuin sen kumppaneillekin eettisen valmistuksen ja kestävän laadun varmistamiseksi.

Making of Stool 60 photography Mikko Ryhänen 01

Suurin osa Artekin tuotteista valmistetaan Suomessa kotimaisesta puusta. Osa tuotteista valmistetaan männystä, jota kasvaa meillä luontaisesti yli 20 muun puulajin joukossa. Artekin tuotteissa käytetään kuitenkin pääasiallisesti koivua. Artekin käyttämä kotimaassa kasvanut, kaadettu ja käsitelty koivu kulkee huolellisesti suunnitellun matkan aina metsästä kalusteeksi. Metsän puilla on kaikilla omat ominaispiirteensä ja kuvionsa, ja samoin jokainen Artekin kaluste on ainutlaatuinen. Pienet erot ovat luonnollisia ja kauniita, eivät virheitä. Ne ovat kalusteen ominaisuuksia korostaen sen ainutlaatuista luonnetta.

Alvar Aalto oli modernien puisten huonekalujen suunnittelun pioneeri. Hän teki 1920-luvun lopulla yhdessä puuseppä Otto Korhosen kanssa lukuisia kokeiluja kehittääkseen uudenlaisia puuntaivutustekniikoita. Näihin tekniikoihin edelleen nojaten ja kehittäen Aallon kalusteita valmistetaan a-factoryn tehtaalla.

Laminoitu puu koivulamelleista

Eräässä Aallon kokeilemassa tekniikassa liimataan yhteen useita kerroksia muutaman millimetrin paksuista koivuviilua eli lamellia. Tämä erikoisosaamista vaativa tekniikka mahdollistaa puun taivuttamisen orgaanisiin muotoihin, jotka vastaavat lujuudeltaan ja vakaudeltaan teräsputkea. Materiaalina puu on kuitenkin paljon terästä lämpimämpi. Taivutusprosessin avulla laminoitu koivupuu voidaan muotoilla niin suljetuiksi kehiksi kuin avoimiksi kaariksi. Kehämäisiä muotoja Aalto käytti mm. Paimio-tuolissa, tarjoiluvaunuissa ja seinähyllyissä. Avoimet muodot taas toimivat jousina monissa tuoleissa, joista yksi on 400 nojatuoli eli Tankki.

General Factory photography lores hires Mikko Ryhänen 010
Taidokas puuseppä työskentelee koivutaivutteen parissa a-factoryn tehtaalla

L-jalka, arkkitehtonisen pylvään pikkusisko

Alvar Aalto kehitti ja patentoi 1930-luvun alussa monivaiheisen tekniikan, jonka avulla massiivipuu saadaan taivutettua 90 asteen kulmaan. L-jalka tuotetaan niin, että aluksi koivuisen puukappaleen päähän sahataan muutaman millimetrin välein pystysuoria viiltoja, jotka ulottuvat taivutuskohdan alapuolelle. Seuraavaksi viiltojen sisään liimataan ohuet viilusuikaleet. Tämä tekniikka helpottaa taivutusprosessia, koska paksua massiivikoivua on paljon hankalampi taivuttaa kuin puulamellia. Se myös lisää valmiin osan vakautta ja jäykkyyttä. Aalto suunnitteli alun perin L-jalan 60 jakkaraa varten, mutta pian siitä tuli Artekin kokoelman vakio-osa. Hän kutsui sitä "arkkitehtonisen pylvään pikkusiskoksi". Erikokoisia L-jalkoja käytetään useissa Artekin kokoelman jakkaroissa, tuoleissa, penkeissä ja pöydissä aina 69 tuolista 153 penkkiin ja Aalto-pöytiin.

How we make things L leg Bending

Kaikki Artekin taivutetut puukalusteet valmistetaan a-factoryn tehtaalla Turussa, missä Aallon suunnittelemia kalusteita on tehty 1920-luvulta lähtien. Yli 7 000 neliömetrin tiloissa toimiva a-factory on puoliteollinen, mekaaniset prosessit ja perinteisen puusepäntaidon yhdistävä yritys. Jokainen huonekalu syntyy massiivikoivun, koivulamellien, vanerin ja viilun taivuttamiseen sekä perinteiseen puusepäntyöhön ja pintakäsittelyyn erikoistuneiden ammattilaisten toimesta, ja monet työvaiheet viimeistellään käsin. Ylijäämäpaloista valmistetaan istuinosia, ja tuotannossa syntyvä puru ja muu ylimääräinen aines käytetään tehtaan lämmitykseen, jotta materiaali tulee käytettyä mahdollisimman taloudellisesti.

Kaikki Artekin tuotteet valmistetaan eurooppalaisia turvallisuusstandardeja noudattaen. A-factorylla on sertifikaatit sekä laadun (ISO 9001) että ympäristön hallintaan (ISO 14001), ja kaikki puupohjaiset materiaalit ovat FSC- ja/tai PEFC-sertifioituja.

General Factory photography lores hires Mikko Ryhänen 012
Erikokoisten L-jalkojen muotteja

Pieni osa Artekin tuotteista valmistetaan muualla Suomessa toimittajilla, joilta edellytämme vastaavaa laatua. Esimerkiksi Domus-tuoli, 611 tuoli ja Pirkka-sarja valmistetaan perinteistä tekniikkaa käyttävillä tehtailla, missä puuta ei taivuteta. Lisäksi kaikki Artekin lattiavalaisimet sekä seinä- ja kattovalaisimet, joissa on käsin niitattu teräslamellivarjostin, valmistaa pitkäaikainen perheyrityskumppani Suomessa.

Artek pyrkii aina kun vain mahdollista valmistamaan tuotteensa Suomessa tai lähellä Suomea, mutta ensisijaisena tavoitteenamme on työskennellä laatuun, vastuulliseen valmistukseen ja kohtuulliseen hinnoitteluun sitoutuneiden kumppaneiden kanssa. Tavarantoimittajamme valitaan huolella laadun, sertifiointien ja asiantuntemuksensa perusteella. Monet ovat Artekin pitkäaikaisia valmistuskumppaneita, joiden tuotantolaitoksilla vieraillaan säännöllisesti, tuotekehitysprosessi tunnetaan ja tuotteiden laatua parannetaan jatkuvasti. Valitessaan valmistajia erilaisille komponenteille Artek pyrkii löytämään toimittajat vakiintuneiden logististen reittien varrelta yhtiön hiilijalanjäljen minimoimiseksi.

Ceramics_Supplier-Copy_210907_144034
Keramiikkaa portugalilaisilta taitajilta

Pieni osa Artekin tuotteista ja tuoteosista, kuten viilutetut pöytälevyt ja kudotut tekstiilit, valmistetaan käsityönä Saksan Schwarzwaldissa sijaitsevassa yrityksessä. Yksi pitkäaikainen kumppani Kiinassa valmistaa Artekin metallisia riippuvalaisimia puoliteollisesti yhdistäen automatiikkaa ja perinteistä käsityötaitoa. Joitakin massiivipuuosia saadaan pohjoisitalialaisilta puusepiltä ja painettua puuvillakangasta Baltian maissa toimivilta kumppaneilta. Pitkäaikaiset kumppanimme Puolassa tuottavat meille jonkin verran metallisia kalusteosia, ja linoleumiset pöytälevyt hankitaan tanskalaiselta erikoistoimittajalta. Keraamiset tuotteet puolestaan tulevat portugalilaisilta taitajilta, joiden taito pohjaa 1200-luvulta jatkuneeseen paikallisen saven tuntemukseen. Periaatteemme on etsiä paras asiantuntijuus ja valita kumppaneiksemme Artekin näkemyksen jakavat yritykset.

How-we-make-things-product-label_2
Artekin tavoitteena on täysin läpinäkyvä toimitusketju, ja siksi tuotteissamme on valmistuspaikan ilmaiseva tarra. Löydät tämän tiedon myös tuotesivulta.
3127148 A factory historical preview

Artek on yli 85 vuoden ajan valmistanut tuotteensa vastuullisesti luonnollisista ja uusiutuvista materiaaleista. Pyrimme kertomaan mahdollisimman läpinäkyvästi, mistä raaka-aineemme tulevat, miten tuotteemme valmistetaan ja mitä eettisiä ja ekologisia vaikutuksia tuotannollamme on. Näin asiakkaamme voivat tehdä tietoisia valintoja, ja me puolestaan voimme pitkäjänteisesti jatkaa korkealaatuisten huonekalujen valmistusta.

Artekin filosofia on pyrkiä niin fyysisesti, toiminnallisesti kuin esteettisestikin pitkäikäiseen muotoiluun. Artekin kalusteisiin käytettävät koivut ovat kasvaneet Suomessa 50–80 vuotta, ja jos puun kasvuun menee ihmisen elinikä, toki siitä valmistetun kalusteenkin tulee kestää vähintään yhtä pitkään. Pyrimme varmistamaan tämän monin eri keinoin.

Making of Stool 60 photography Mikko Ryhänen 24