Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Meidän tapamme tehdä

Artek_A-Factory_2

Artekin tuotteita valmistetaan sarjoina. Tuotteiden ja niissä käytettyjen materiaalien luonne muodostaa vastakohdan täysin mekaaniselle ja automatisoidulle tuotannolle.

Artekin huonekalut valmistetaan Alvar Aallon alkuperäisen näkemyksen mukaan modernia tuotantotekniikkaa ja käsityötaitoa yhdistämällä.

Artekin ja sen kumppaniyrityksien laadukas suunnittelu, kestävän kehityksen periaatteet, paikallinen materiaalien hankinta ja työturvallisuus takaavat eettisen valmistuksen.

Artek-A-Factory
L-jalka on Aallon huonekalujen keskeinen osa

Suurin osa Artekin tuotteista valmistetaan Turussa, missä kalusteita on tehty 1920-luvulta saakka.

Yli 7000 neliömetrin tiloissa toimiva a-factory on puoliteollinen yritys. Massiivikoivun, koivulamellien, vanerin ja viilun taivuttamiseen sekä perinteiseen puusepäntyöhön ja pintakäsittelyyn erikoistuneet ammattilaiset valmistavat jokaisen huonekalun, joiden monet työvaiheet viimeistellään käsin.

A-Factory-Historical
Juuri taivutettua tuolin runkoa tarkastetaan 1930-luvulla

Suomen metsissä kasvaa luontaisesti yli 20 puulajia, varsinkin koivua ja mäntyä. Artekin tuotteissa käytetään pääasiallisesti koivua. Sekametsässä suomalaiset koivut kilpailevat auringonvalosta. Ne kasvavat korkeiksi, yksirunkoisiksi ja vähäoksaisiksi.

Lopun elämäänsä koivu vahvistuu ja tuottaa tiivissyistä ja tasalaatuista puuta.

Rungot ja niistä sahatut lankut lajitellaan. Kukin puukappale valitaan käsin, arvioidaan ja kohdistetaan sille parhaiten sopivaan käyttöön, jotta materiaali käytetään mahdollisimman taloudellisesti. Oksattomista ja tasavärisistä kappaleista valmistetaan jalkoja, käsinojia ja muita luonnonvärisiä, näkyviä huonekalun osia. Tumma tai juovikas materiaali käytetään maalattuihin osiin. Tuotannossa syntyvä puru ja muu ylimääräinen puuaines käytetään tehtaan lämmitykseen.

Puu Artekin huonekaluissa on luonnonmateriaalia, vaikkakin tarkastettu laadultaan, syyrakenteeltaan ja väriltään. Metsän puilla on kaikilla omat ominaispiirteensä ja kuvionsa, ja samoin jokainen Artekin kaluste on hieman erilainen. Pienet erot ovat luonnollisia ja kauniita, eivät virheitä. Ne ovat osa esinettä ja korostavat sen ainutlaatuista luonnetta.

Alvar Aallon huonekalujen valmistusta varten on vuosikymmenten aikana kehitetty ja hiottu erityisiä puuntyöstötekniikoita.

Artek-A-Factory_2
Taidokas puuseppä työskentelee koivutaivutteen parissa a-factoryn tehtaalla

Jokainen Artekin tuotantoa varten kaadettu puu on saanut kasvaa kokonaisen eliniän eli 50–80 vuotta – siksi siitä valmistetun kalusteenkin tulisi kestää vähintään yhtä kauan. Suomessa Artekin klassikot periytyvät sukupolvelta toiselle, ja kokoelman uusimmilla tuotteilla tähdätään samaan pitkäikäisyyteen.

Artek_A-Factory_12
Erikokoisten L-jalkojen muotteja

Tuotteiden valmistustavan, raaka-aineiden alkuperän ja eettisten ja ympäristötekijöiden tuntemus on olennainen osa vastuullista kuluttamista. Artek pyrkii täydelliseen läpinäkyvyyteen niin toimintansa kuin tuotteidensa osalta, jotka tehdään kestämään, sopimaan ja soveltumaan moneen tarkoitukseen - ja ovat siksi ajankohtaisempia kuin koskaan.

Artekin kalusteet, valaisimet ja muut tuotteet ovat ympäristövastuullisia, turvallisia ja kestäviä. Niitä testataan jatkuvasti, jotta Artek edustaa aina sekä erinomaista suunnittelua että parasta mahdollista laatua.

A-Factory-Historical
Kuva tehtaalta 1930-luvulta

Tuotteen tai komponentin valmistuspaikasta riippumatta noudatetaan samoja tiukkoja laatuvaatimuksia niin a-factoryn tehtaalla kuin kumppaniyrityksissämme Suomessa ja maan ulkopuolella.

Artekin tuotteissa noudatetaan kaikkia eurooppalaisia turvallisuusstandardeja. A-factoryssa, missä suurin osa Artekin tuotteista valmistetaan, on sekä ISO 9001- että ISO 14001 -sertifikaatit. Kaikki puupohjaiset materiaalit ovat FSC- ja/tai PEFC-sertifioituja.