Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Wooden Conversations

Artek valmistaa erikoiserän Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoleja

2022 06 27 Artek 2261 final lores

Muotoilija ja sisustusarkkitehti Ilmari Tapiovaara suunnitteli palkitun Domus-tuolin vuonna 1946 Helsingissä sijaitsevaa Domus Academica -opiskelija-asuntolaa varten. Ensimmäinen tuolimalli opiskelu- ja yleiskäyttöön valmistettiin puusta, joka oli ainoa Suomessa käytettävissä oleva materiaali sodan jälkeen. Yhdistämällä massiivipuuta ja taivutettua lamellia Tapiovaara loi kehon muotoja uudella, entistä mukavammalla tavalla myötäilevän istuimen. Domus-tuoli tunnetaan lyhyistä käsinojistaan, joista saa yllättävän paljon tukea mahdollistaen kuitenkin tuolin vetämisen lähelle pöytää.

2022 06 27 Artek 2302 final lores

Kevyt, pinottava ja monikäyttöinen Domus-tuoli saavutti nopeasti suuren suosion sekä Suomessa että ulkomailla. Se keräsi niin paljon mainetta kansainvälisesti, että siitä tuli Suomen ensimmäinen menestynyt sodanjälkeinen vientituote. Isossa-Britanniassa Domusta myytiin nimellä Stax ja Yhdysvalloissa nimellä Finnchair, ja sille myönnettiin useita palkintoja, muun muassa Yhdysvaltojen Good Design -palkinto, jonka Tapiovaara kävi ottamassa vastaan Chicagossa vuonna 1950, ja Milanon triennaalin kultamitali vuonna 1951.

”Wooden Conversations” on Artekin arkiston Domus-tuolien innoittama erikoiserä, jossa kietoutuu yhteen kaksi eri puulajia: suomalainen koivu ja amerikkalainen jalava. Istuimessa ja selkänojassa on vivahteikkaista syykuvioistaan ja sävyistään tunnettua jalavaa ja sen vastakohtana tasaisen vaaleaa koivua. Tämän erän, kuten kaikki Domus-tuolit vuodesta 1946 lähtien, ovat valmistaneet taitavat suomalaiset käsityön ammattilaiset.

Wooden Conversations -erikoiserä Domus-tuoleja on nyt saatavana Artek Helsinki- ja Artek Tokio -myymälöissä sekä valikoiduilla jälleenmyyjillä.

Lisää uutisia