Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Paimion parantolan juhlavuoden kokoelma

Paimion parantolan 90. juhlavuoden kunniaksi Artek lanseeraa juhlavuoden kokoelman.

Artek Paimio Sanatorium Fabrice Fouillet 1

Paimion parantola, Aino ja Alvar Aallon ainutlaatuinen funktionalistinen rakennus, valmistui 90 vuotta sitten. Juhliakseen tätä poikkeuksellista rakennusta ja tukeakseen Paimion parantola -säätiön toimintaa Artek julkistaa erityiset Paimion parantolan juhlavuoden tuotteet.

Alvar Aallon piirtämä, mäntyjen keskellä, pienen Paimion kaupungin laitamilla sijaitseva Paimion parantola valmistui kesäkuussa 1933. “Lääketieteelliseksi instrumentiksi” suunniteltu parantola oli omistettu tuberkuloosipotilaiden hoidolle. Jokainen sairaalarakennuksen yksityiskohta oli huolellisesti suunniteltu usein yhdessä Aino Aallon kanssa, toipuvien potilaiden tarpeet huomioiden. Muutama Aallon tunnetuimmista huonekaluista suunniteltiin alun perin juuri Paimion parantolaan.

Tukeakseen Paimion parantola -säätiötä ja juhliakseen parantolan 90. juhlavuotta Artek julkistaa erityiset Paimion parantolan juhlavuoden tuotteet: 41 nojatuolin ja 60 jakkaran erikoisversiot. Jokaisesta myydystä tuotteesta lahjoitetaan osa Paimion parantola -säätiön toiminnan tukemiseksi.

PR Artek Paimio3 min
Kuva: Puttonen Ruska

Nojatuolia 41, joka tunnetaan myös Paimio-tuolina, pidetään yhtenä Alvar Aallon merkittävimpänä mestariteoksena. Nojatuoli suunniteltiin alun perin juuri Paimion parantolaan vuonna 1932. Aalto pyrki hyödyntämään huonekaluissa materiaaleja ja muotoja, jotka edistäisivät potilaiden toipumista. 41 nojatuolin kevyt ja orgaanisesti muotoiltu istuin oli suunniteltu helpottamaan hengittämistä. Sen sijaan, että Aalto olisi käyttänyt tuolissaan perinteistä metalliputkea, hän valitsi taivutetun koivuvanerin ja lamellin, jotka tuntuvat kosketettaessa lämpimiltä ja ovat silti helposti puhdistettavia. Paimion parantolan juhlavuoden kokoelmaan 41 nojatuolista on valmistettu 90 kappaleen rajoitettu ja numeroitu erä öljytyllä koivuistuimella ja rungolla. Jokaisesta myydystä Paimion parantolan juhlavuoden 41 nojatuolista Artek lahjoittaa 500 € Paimion parantola -säätiölle.

PR Artek Paimio10 min
Kuva: Puttonen Ruska

Alvar Aallon vuonna 1933 suunnittelema ikoninen jakkara 60 on yksi muotoilun historian arvostetuimmista tuotteista. Paimion parantolan seinien maalikerroksia kartoittaneen tutkimusprojektin innoittamana Artekin ikoninen jakkara 60 on saanut kolme uutta sävyä, jotka ovat peräisin rakennuksen alkuperäisestä, Alvar Aallon ja Eino Kaurian luomasta väripaletista. Kolme alkuperäistä väriä, jotka valittiin Paimion parantolan juhlavuoden kokoelman 60 jakkaroihin kuvastavat potilaiden arkea parantolassa, jossa metsän läheisyyden (vihreä), puhtaan ilman (sininen) ja auringonvalon (keltainen) katsottiin olevan tärkeä osa hoitoa. Jokaisesta myydystä Paimion parantolan juhlavuoden 60 jakkarasta Artek lahjoittaa 30 € Paimion parantola -säätiön toiminnan tueksi.

Paimion parantolan juhlavuoden kokoelman tuotteet ovat saatavana Artekin omista myymälöistä Helsingissä ja Tokiossa kesäkuusta 2023 alkaen sekä valikoiduilta jälleenmyyjiltä Suomessa, Japanissa, Koreassa ja Australiassa. Jokaisen Paimion parantolan juhlavuoden tuotteen mukana tulee aitoustodistus, jonka kuvituksena on Eino Kaurian maalaus parantolan kiehtovasta värisuunnitelmasta. Nämä juhlavuoden tuotteet ovat saatavana niin kauan kuin niitä riittää tai enintään vuoden ajan kesäkuuhun 2024 asti. Kaikki kokoelman jakkarat ovat saatavana myös täältä: shop.artek.fi.

Lisää uutisia