Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

124° Peili

Valon runoutta

124°-Rybakken-Mirror-With-Tray-Photo-Zara-Pfeifer

Missä taide ja tekniikka kohtaavat toisensa? Voiko teollisesti tuotettu esine olla kaikessa yksinkertaisuudessaan runollinen? Uusi peilisarja vastaa näihin ikuisuuskysymyksiin. Artekilla on ilo saada esitellä norjalaismuotoilija Daniel Rybakkenin 124°-peilisarja.

Artek-124-Mirror-Daniel-Rybakken_0
Rybakken omistautui nuoruudessaan luonnonvalon tutkimiselle

Rybakken omistautui nuoruudessaan lähes yksinomaan luonnonvalon tutkimiselle, mahdollisuuksille toisintaa sen tunnelma ja vaikutus alitajuntaan. Vuosien tutkimusten tulokset näkyvät nyt Rybakkenin suunnittelemissa 124°-peileissä. Jokainen sarjan peileistä koostuu kahdesta osasta, jotka ovat 124 asteen kulmassa toisiinsa nähden ja luovat siten yllättävän kaksipuolisen heijastuksen ympäröivästä tilasta. Hiotusta teräslevystä valmistetut peilit luovat struktuuria seinään vahvalla muotokielellään ja valon heijastuksilla. Peilit ovat toiminnallisia, veistoksellisia taide-esineitä, mikä sopii erinomaisesti Artekin henkeen.

D-Rybakken_Foto-Kalle-Sanner_M3A6300_Portrait
Suunnittelija jakaa Artekin periaatteen taiteen ja teknologian yhdistämisestä

Vuonna 1984 syntynyt Daniel Rybakken on ehtinyt jo jättää innovatiivisen jälkensä pohjoismaiseen designiin. Vuonna 2017 ruotsalainen Röhsska-museo myönsi hänelle arvostetun Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon. Palkintolautakunnan perusteissa todetaan, että Rybakken ”nostaa designin korkeammalle filosofiselle tasolle”. Lautakunta pani myös merkille muotoilijan töiden ”runollisen ja maagisen” luonteen. Käytännöllisesti mutta lyyrisesti muotoiltujen 124°-peilien herkkä, hienovarainen muotokieli sopii täydellisesti Artekin ajatteluun.

Artek-124-Mirror-Daniel-Rybakken_1
124° peili on yksinkertainen, silti leikkisän runollinen
Artek-124-Mirror-Daniel-Rybakken_6
Odottomattomia heijastuksia ja valoa