Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Riippuvalaisimet AMA500 & A201

Riippuvalaisimet AMA500 & A201

Pendant-Light-A201-Säynätsalo-Town-Hall-Library-2962716

Alvar Aallon mukaan arkkitehtuurin tarkoitus on "saavuttaa materiaalisen maailman ja inhimillisen elämän harmonia." Tämä suunnittelufilosofia toteutuu koko laajuudessaan Villa Maireassa. Aallot suunnittelivat Villa Mairean ystävänsä ja perustajakumppaninsa Maire Gullichsenin ja tämän miehen Harryn kodiksi, ja sittemmin rakennus on nostettu yhdeksi 1900-luvun arkkitehtuurin mestariteokseksi. Kodin jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu ja valaistukseen - kenties kahden pohjoisiin talviin tottuneen arkkitehdin kokemuksesta - panostettiin erityisesti.

Pendant-Light-AMA500_Villa_Mairea_photo_Rauno_Traskelin_courtesy_Mairea_Foundation-2989725
AMA500 riippuvalaisin Villa Mairean kirjastohuoneessa

Yhä tänäänkin Villa Mairean kirjastohuoneessa valaisee Aino Aallon suunnittelema ajaton riippuvalaisin AMA500. Valaisin soveltuu yksittäiseksi valonlähteeksi työpöydän tai ruokapöydän ylle. Varjostimen ansiosta alas suuntautuu lämmintä, pehmeää valoa, joka ei häikäise. Valaisimen koristeellisen messinkirenkaan läpi siivilöityy tunnelmallista valoa myös ylöspäin heijastaen tilaan kauniin valon ja varjon leikin. Loppuvuodesta 2019 Artek tuo uudelleen markkinoille AMA500 riippuvalaisimen klassisella valkoisella varjostimella messinkidetaljein, sekä tummanvihreän erikoiserän, jonka sävy on sama kuin Villa Mairean kirjastohuoneen valaisimessa.


Toinen uudelleen tuotantoon otetuista klassikkovalaisimista on Alvar Aallon riippuvalaisin A201. Alun perin vuonna 1952 Säynätsalon kunnantaloon suunniteltu riippuvalaisin edustaa Aallon valaisinsuunnittelulle ominaista veistoksellisuutta. Aallot mieltyivät kovin kunnantalon kirjastoon suunnittelemaansa valaisimeen ja toteuttivat siitä kolmiosaisen version myös omaan kotiinsa. A201 riippuvalaisimen teräslevystä muotoiltu varjostin koostuu kahdesta osasta, joiden kautta heijastuu kaunis valokehä. Klassisella valkoiseksi maalatulla, messinkidetaljoidulla varjostimella valmistetun valaisimen lisäksi mallistoon tulee tummanpunainen erikoiserä, jonka sävy on sama kuin Aaltojen kotona olevissa valaisimissa.

Tutustu valaisimiin nyt Artek Helsinki -myymälässä ja Artek-jälleenmyyjillä kautta maan.

Pendant-Light-A201-Säynätsalo-Town-Hall-Library-2962698
Säynätsalon kunnantalon kirjasto

Tämä tarinan tuotteet