Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Johanna Gullichsen: En aio luopua siitä vielä vähään aikaan

Johanna Gullichsen: En aio luopua siitä vielä vähään aikaan

Johanna-1440x1440-1b

Kerran hankitun Artek-tuotteen käyttöikä on pitkä, sillä tuotteet ovat helppohoitoisia, helposti korjattavia ja ne soveltuvat luontevasti eri käyttötarkoituksiin. Monet ystävistämme ja yhteistyökumppaneistamme ovat eläneet Artek-kalusteidensa kanssa vuosia. Pyysimme heitä jakamaan tarinan suosikkituotteestaan ja kertomaan miksi se tuo heille iloa.

Johanna Gullichsen pohtii tässä jutussa yhden perhekalleutensa alkuperää.

2_photo_Johanna_Gullichsen

Jos huonekalut osaisivat puhua...

Olisi todella kiinnostavaa kuulla, mitä tällä pienellä penkillä olisi kerrottavaa.

Se on viettänyt aikaa useiden perheenjäsenteni kodeissa. Mihinköhän se mahtaa päätyä seuraavaksi?

Penkin ensimmäinen koti oli varmaankin isoäitini luona. Sieltä se muutti tätini luo, sieltä vanhempieni kotiin ja sitten taas tätini asuntoon. Minä sain penkin haltuuni 1980-luvun lopulla.

Muistan sen lapsuudesta päällystettynä vihreällä kankaalla. Pikkusisarukseni käyttivät penkin tyynyä leikeissään – milloin lauttana, milloin jonkun pöydän alle väsätyn majan tai pesän rakennuselementtinä.

Sain penkin itselleni noin 30 vuotta sitten. Opiskelin silloin verhoilua ja päätin uusia vyöt ja päällystää istuintyynyt uudelleen.

1_photo_Johanna_Gullichsen

Valitsin Artekin silloisesta valikoimasta materiaaliksi raffian, jota käytettiin joissakin Aallon kalusteissa. Kun irrotin vanhaa verhoilua, törmäsin kiinnostavaan juttuun. Jossakin vaiheessa, luultavasti sodan jälkeen, kun materiaalista oli pulaa, tyynyä oli täytetty lastuvillalla, niin kuin siihen aikaan oli tapana.

Alkuperäinen raffiaverhoilu oli kulunut, muttei täysin mennyttä, ja löysin penkistä nahkatereen ja nahalla päällystettyjen nappien jäämiä. Verhoilutaitoni eivät riittäneet nappeihin ja terereunuksiin, joten oikaisin vähän. Minusta penkki näyttää nyt raikkaalta. Raffia on ihana materiaali.

Johanna-Gullichsen-Artek-Bench_photo_Nico_Backström
Teetin suojuksen oman kokoelmani Nereus-kankaasta. Eikö näytäkin ihan hyvältä?

Penkki on palvellut minua hyvin jo kolme vuosikymmentä kolmessa eri kodissa. En aio luopua siitä vielä vähään aikaan.

En kuitenkaan tiedä, kuka penkin on suunnitellut. Ehkä se on Artekin hyvin varhainen tuote? Jos joku tietää, olisi kiva kuulla lisää.

1849982_Villa-Mairea-historical-photo_preview
Vaikka Johannan penkin tarkkaa alkuperää ei tunneta, se on todennäköisesti Aino Aallon varhaista tuotantoa, mahdollisesti räätälöity Maire ja Harry Gullichsenille. Penkit ovat olennainen osa Aaltojen sisustuksia, ja niitä käytettiin paljon pariskunnan Helsingin kodissa ja Villa Maireassa, kuten yllä näkyy.

Valokuvat: Johanna Gullichsen, Nico Backström

Vastaavat tuotteet Artekin kokoelmassa