Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Riippuvalaisin A330S ”Kultakello”

Päivitetty eleganssi

Artek-Golden-Bell-Restaurant-Savoy_0014

“Etelä-Esplanadin ja Kasarmikadun kulmauksessa avataan tänään uusin ensiluokan ravintola Savoy”, kirjoitti Helsingin Sanomat 3.6.1937. ”Kaikesta päättäen siitä tulee muodostumaan pääkaupunkilaisten ja turistien suosima lepohetkenvietto- ja kohtauspaikka.”

Kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin Helsingin kattojen yllä sijaitsevassa ravintolassa käytetään edelleen Alvar Aallon suunnittelemaa ikonista A330S-valaisinta, josta vuosipäivän kunniaksi lanseerataan päivitetty versio.

Artek-Golden-Bell-Restaurant-Savoy_0015
Savoyn ilmava ruokasali

Aalto suunnitteli alkuperäisen riippuvalaisimen nimenomaan Savoy-ravintolalle, jonka sisustus oli hänen ja Aino Aallon käsialaa. Yhdestä messinkikappaleesta valmistettu valaisin luo ympärilleen kultaisia heijastuksia ja lämmintä, epäsuoraa valoa, minkä vuoksi sitä ruvettiinkin jo varhain kutsumaan Kultakelloksi.

Pendant-Light-A330S-Golden-Bell-Savoy_On
Musta kangasjohto on samankaltainen kuin Ravintola Savoyssa olevissa valaisimissa.

Uusi, päivitetty Kultakello Savoy on edeltäjänsä tavoin valmistettu yhdestä messinkikappaleesta, mutta sen ulkopinta on jätetty käsittelemättä. Tämän seurauksena pinnan luonnollinen hapettuminen alkaa jo tehtaalla ja valaisin saa ajan myötä kauniin, hillityn patinan.

Kultakello Savoyssa on alkuperäistä Artekin henkeä. Nyt se liittyy sisaruksensa rinnalla Artekin pitkäikäisten ja rakastetuimpien tuotteiden joukkoon.