Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Atelier-sarja

Kestäväksi suunniteltu: hyödyllisyyden estetiikkaa

Atelier_Bar_Stool_green_lacquered_The_Museum_of_Far_Eastern_Antiquities_photo_Erik_Undehn-4809301

Tukholman Skeppsholmenissa sijaitsevassa Itä-Aasian museossa on esillä kauniita boro-tekstiilejä pohjoisesta Japanista. Museovieraille tarjotaan mahdollisuutta kokeilla itse samaa tekniikkaa ja luoda tilkuista koostuvia ja tikkauksin koristeltuja, kauniita tekstiilipintoja. Tilkkutyön parissa työskennellessään vierailija istuu sirolla mutta vankalla, tukholmalaisen TAF Studion suunnittelemalla Atelier-baarijakkaralla. Jakkaran yksinkertainen, puhdaslinjainen ulkoasu on kaunis kumppani museon ainutlaatuisille käyttötekstiileille.

Artek_Atelier-Chair_Auditorium_2_HR_Photo_Erik_Lefvander-4850219

Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee Ruotsin kansallismuseo, jossa vuonna 2018 esiteltiin jakkaran isosisko, Atelier-tuoli. TAF Studio suunnitteli tuolin tarkoituksenaan luoda universaalia muotokieltä edustava, pinottava tuoli museon ravintolasaliin. Puusta valmistetun tuolin suunnitteluvaiheessa esikuvina toimivat Alvar ja Aino Aallon sekä ruotsalaisen modernistin, Sven Markeliuksen suunnittelemat tuolit.

Lämpöä ja hiljaista käytännöllisyyttä kalusteeseen tuova puumateriaali paitsi istui ympäristöönsä, tarjosi myös mahdollisuuden ryhtyä yhteistyöhön Artekin kanssa. "Pinottavan tuolin suunnittelu museoympäristössä käytettäväksi on valtavan suuri haaste, johon tarvitsee ehdottomasti apua ammattilaisilta – ulkonäön ja käytettävyyden tulee olla kohdillaan, ja lisäksi pitää voida antaa tuotteelle takuu", tuolin suunnittelun haasteista kertoo TAF Studion perustajajäsen Mattias Ståhlbom.

Atelier_Bar_Stool_Atelier_Chair_Fmamily_portrait_photo_Erik_Undehn-4809304

Atelier-tuolissa TAF Studio halusi yhdistää helppokäyttöisyyden ja kestävyyden. "Tiesimme haluavamme tämän projektin tavoittavan museon seinien ulkopuolisenkin maailman. Ajatus siitä, että tuoli asettuisi museoon harvinaisten, arvokkaiden ja koristeellisten kalusteiden lomaan tuntui kiehtovalta. Siellä museovieraat voisivat käyttää tuolia, pitää siitä ja kenties jopa ostaa sen itselleen. Ruotsalainen sana bruksföremal kuvaa jokapäiväisiä esineitä, jotka on tarkoitettu käytettäväksi, joilla on paikka maailmassa ja jotka on tehty kestämään: tuntuu hyvältä, kun suunnittelemistamme tuotteista löytyy tällaista merkityksellisyyttä."

Atelier Chair Nationalmuseum Stockholm 2444755

Jokapäiväisen kauneuden tavoittelu on pohjoismaiselle modernismille elimellistä, aivan kuten se on moneen otteeseen paikatulle boro-tekstiilillekin. Sama filosofia toistui myös Aaltojen työskentelyssä: moni heidän työpöydällään syntyneistä kalusteista oli suunniteltu vastaamaan julkisten tilojen vaateisiin, mutta samalla niiden taidokas vaatimattomuuden ja lämmön yhdistelmä istui täydellisesti kotiympäristöön. Tämän saman ihanteen löysi myös TAF Studio suunnitellessaan niukkuutta ja eleganssia yhdistelevän Atelier-tuolien malliston.

Tarinan tuotteet