Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Tuoli 611

Uudistunut ikoni: Ravintola Savoy

Restaurant-Savoy-Restoration Helsinki-3466425

Helsingin ikonisin ravintola sai osakseen paljon rakkautta ja hiukan korjaamista, kun ravintolan tilat uudistettiin hellästi tähän päivään. Kesällä 1937 avatun ravintolan sisustus ilmensi Aino ja Alvar Aallon suunnittelufilosofiaa: se oli lämmin, kutsuva ja inhimilliset tarpeet huomioiva. Kolmelta suunnalta terassein ympäröity ruokasali oli verhottu korkealaatuisilla luonnonmateriaaleilla useita puulajeja hyödyntäen. Runsaat viherkasvit, tarkoin valitut tekstiilit ja mukavat huonekalut tekivät tilasta sekä toimivan että viihtyisän. Yli 80 vuoden ajan sisustus pysyi pitkälti ennallaan ja vuosikymmenten ravintolatoiminta ja asiakasvirrat luonnollisesti jättivät jälkensä pintoihin. Tästä syystä Ilse Crawfordin luotsaama Studioilse sai vuonna 2019 toimeksiannon päivittää Savoyn tilat.

Restaurant-Savoy-Restoration Helsinki-3466426
“Savoy tarvitsi hiukan rakkautta ja hoivaa, muttei uudelleen keksimistä.” - Ilse Crawford
Restaurant-Savoy-Restoration Helsinki-3466429

Kuusiviikkoisessa Studioilsen, Helsingin kaupungin museon, Alvar Aalto -säätiön ja Artekin yhteistyönä toteutetussa remontissa kaikki ravintolan alkuperäiset kalusteet ja kiinteät puuosat säilytettiin ja kunnostettiin käsityönä. Lisäksi ravintolan tilanjakoa sovitettiin vastaamaan paremmin alkuperäistä suunnitelmaa. Vaikka tällaiset mittavat kunnostusprojektit eivät normaalisti kuulukaan Artekin palveluihin, tilaisuus olla mukana uudistamassa Savoyta koettiin ainutlaatuiseksi – olihan kyseessä Aaltojen merkittävimpiin suunnittelutöihin kuuluva kohde ja vieläpä alkuperäisessä asussaan. Artekin toimesta kaikki alkuperäiset sohvat, kuten kaksi banketti-sohvaa, sekä merkittävä määrä tuoleja - 16 Aino Aallon tuolia ja noin 60 klubituolia – uudelleenverhoiltiin pehmeän ruskeilla, mustilla ja valkoisilla sävyillä. Tuolien näkyvät puuosat kunnostettiin, kun taas kaikki piiloon jäävät rakenteet uusittiin. Tämä työläs prosessi, joka toteutettiin taidokkaasti ja huolellisesti, takasi tuolien säilymisen tulevillekin sukupolville ja loi kiinnostavan yhteyden menneisyyden ja nykyisyyden välille. Jatkuvuuden ja uudistumisen hengessä myös uusia valaisinmalleja otettiin mukaan sisustukseen. Savoyssa valaisevat nyt uudelleen tuotantoon otetut Aallon klassikot: A201 riippuvalaisimet ja A330S ”Kultakellon” seinäversio.

Restaurant-Savoy-Restoration Helsinki-3691595
Tammirunkoinen 611 tuoli räätälöitiin erityisesti Savoyta varten
Restaurant-Savoy-Restoration Helsinki-3466427

Restauroitujen tuolien rinnalle Artek valmisti Savoylle uuden erikoisversion 611 tuolista. Vakiomallistossa olevan koivurunkoisen, satulavyöllä verhoillut tuolin sijasta Savoyssa istutaan tammirunkoisella tuolilla, jonka pehmustettu istuin on verhoiltu mustalla nahalla ja selkänoja punottu nahkavöin. Samalla tuolista valmistettiin myös pienet erät Artekin Helsingin ja Tokion myymälöihin. Vieraile osoitteessa savoyhelsinki.fi ja varaa pöytä.

Items in this space