Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Estetiikan visionääri

Aino-Aalto_1

Aino Aalto (1894–1949) oli arkkitehti, muotoilija ja yksi Artekin perustajista. Aino Aalto, tyttönimeltään Marsio, valmistui arkkitehdiksi vuonna 1920 ja aloitti ammattiuransa arkkitehti Oiva Kallion palveluksessa Helsingissä. Vuonna 1924 hän siirtyi Alvar Aallon toimistoon, ja puoli vuotta myöhemmin he avioituivat. Aino ja Alvar työskentelivät paljon yhdessä, ja kumppanuutta leimasi ehdoton tasavertaisuus. Yhteisprojekteja ovat mm. maailmankuulu Villa Mairea Noormarkussa, Paimion parantola ja ravintola Savoy Helsingissä.

Aino-Aalto_2
Aino Aalto

Aino Aalto tunnetaan parhaiten lasi- ja sisustus- sekä kalustesuunnittelijana. Hänen kiinnostuksenkohteitaan olivat myös arkkitehtuuri ja valokuvaus sekä monet käyttötaiteen ja muotoilun alueet. Hän suunnitteli mm. huonekaluja, lasiesineitä, keramiikkaa, valaisimia ja printtikankaita.

Aino Aallolla oli tärkeä rooli Artekissa. Hän oli aina tiiviisti mukana yrityksen kehityksessä niin suunnittelu- kuin toimitusjohtajanakin. Monella tapaa juuri Aino loi perustan Artekin estetiikalle, jossa yhdistyivät modernistisen selkeä muoto ja yksinkertainen pintaornamentiikka. Suhteellisen nuorena kuolleen Aino Aallon perintö elää edelleen sekä Artek-yrityksen että suosittujen lasitavaroiden kautta.

Aino Aallon suunnittelemat tuotteet