Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Rope tuoli

Alkuvoimainen köysi

Rope-chair-Studio-Bouroullec-3679200

Vain harvat materiaalit ovat yhtä monikäyttöisiä kuin köysi. Vetolujuutensa ansiosta köyttä voidaan hyödyntää lukemattomin tavoin: vetämisen, kiinnittämisen ja nostamisen lisäksi sitä käytetään aina metsästyksestä ja kalastuksesta, purjehtimiseen, kiipeilyyn, ratsastukseen ja leikkeihin, kuten naruhyppelyyn ja köydenvetoon.

Varhaisimmat todisteet köyden valmistuksesta on ajoitettu 15 000 vuoden takaisiksi Lascauxin luolista Ranskasta löytyneiden punottujen kasvikuitujen perusteella. Köyden avulla muinaiset kansat onnistuivat rakentamaan valtavista kivilohkareista tarujensa monumentteja. Ei liene liioiteltua sanoa, että köydellä on ollut merkittävä rooli ihmiskunnan kulttuurisessa ja teknisessä kehityksessä.

Rope_Chair_05-3328281

Ottaen huomioon, että köysi materiaalina on tunnettu pitkään ja sitä on ollut helposti saatavilla, on yllättävää, ettei sitä ole koskaan aiemmin hyödynnetty rakenteellisena ja kannattelevana elementtinä huonekalussa. Bouroullecin veljekset tekivät tämän havainnon pari vuotta sitten tutkiessaan esimerkkejä mahdollisimman suoraviivaisesta rakenteesta. Sittemmin tutkielma johti Rope-tuolin syntyyn.

Rope-chair-Studio-Bouroullec-3679199

Jo heti ensimmäisellä silmäyksellä Rope-tuoli vaikuttaa kiehtovalta. Bouroullecit tunnetaan erityisesti heidän käsinpiirretyistä luonnoksistaan ja Rope-tuolin linjakas muoto on kuin yhdellä viivalla piirretty. Kuten köydestä materiaalina, Rope-tuolista huokuu sama alkuvoimaisuus – siinä on kaikki oleellinen, mitään ei tarvitse lisätä tai ottaa pois.

Tuolin rakenteessa hyödynnetään köyden mukautuvuutta – ominaisuutta, jonka vuoksi köysi on ollut niin käyttökelpoinen vuosituhansien ajan – tukemaan istujaa ja muotoutumaan kulloisenkin istumisasennon mukaan. Rope-tuolista on kaksi versiota, joista toisessa on luonnonvärinen pellavaköysi ja toisessa köysi on mustaa polyesteriä. Tuoli on suunniteltu siten, että yksinkertaisen muovisen liitoskappaleen avulla köysiosan voi tarvittaessa vaihtaa.

Rope_Chair_09_Crop_1

Bouroullecit suunnittelivat Rope-tuolin linjassa Artekin ideologian kanssa pitkäikäisyyttä ajatellen. Kuin vastauksena Aallon ideaaliin he yhdistivät teknisen ammattitaidon ja taiteellisen herkkyyden ainutlaatuisella tavalla.

Rope_Chair_15_2

Tarinan tuotteet