Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

ColoRing

Jo Nagasakan ColoRing on tulkinta Aallon klassikoista osana FIN/JPN-ystävyyskokoelmaa

Stool-60-Colo Ring-Detail-red-turqouise_F-2665041

Jo Nagasakan ja Artekin yhteistyö muodostaa osan Suomen ja Japanin 100-vuotisten diplomaattisten suhteiden kunniaksi lanseerattua FIN/JPN-ystävyyskokoelmaa. Yhteistyö on tuorein sekä arkkitehtina että suunnittelijana tunnetun Nagasakan kokeilujen sarjassa.

Nagasakan Tokioon perustaman Schemata Architects -monialatoimiston projektit vaihtelevat arkkitehtuurista isoihin installaatioihin, vuorovaikutteisiin sisätilaratkaisuihin ja huonekalusuunnitteluun. ColoRing syntyi työpajassa, jossa tutkittiin ikivanhoja japanilaisia käsityömenetelmiä Udukuria ja Tsugaru-nuria.

Jo_Nagasaka_Photo_Schemata_Architects
ColoRing-menetelmän takana on pitkällinen tutkimus perinteisten käsityömenetelmien ja nykymuotoilun yhdistämisestä.
Kuva: Schemata Achitects

Uuden pintakäsittelyprosessin takana on paljon tutkimusta. Ensin Nagasaka vieraili toimistonsa lähellä sijaitsevassa maalausyrityksessä ja pyysi heiltä vesiohenteisia ylijäämämaaleja. Sitten hän alkoi työstää prototyyppiä etsien keinoa yhdistää perinteiset käsityömenetelmät nykymuotoiluun.

ColoRing-menetelmässä pintamateriaalina käytetään pehmeäsyistä mäntyviilua. Nagasaka työstää epätasaisen, puun syitä korostavan luonnollisen pinnan poistamalla puun pehmeät osat kovalla harjalla (udukuri). Sen jälkeen pintaan vedetään kaksi värilakkakerrosta, jotka sitten hiotaan pois, jotta näkyviin tulee alempia kerroksia (tsugaru-nuri). Tuloksena on yllättäviä väriyhdistelmiä ja puun luonnollisten syiden synnyttämiä ainutlaatuisia kuvioita.

Jo_Nagasaka_Photo_Schemata_Architects1
Jo Nagasakan varhaisia ColoRing-prototyyppejä.
Kuva: Schemata Achitects

FIN/JPN-ystävyyskokoelmaan kuuluvat Nagasakan ColoRing-pintäkäsittelyn saaneet Aalto-klassikot: jakkara 60, penkki 153B ja tarjoiluvaunu 901. ColoRing-sarjan tuotantoa varten Artek muunsi perinteisesti täysin käsityöhön perustuvat menetelmät puoliteolliseksi prosessiksi. Näin kokoelma voitiin tuoda suuremman yleisön saataville. Suunnittelija kertoo: ”Olen oppinut niin paljon Suomesta tämän projektin aikana. Voimme oppia suomalaisilta selväjärkisen tavan ajatella.”

Kun Nagasakaa pyydettiin paljastamaan Suomen ja Japanin ainutlaatuisen suhteen salaisuus, hän totesi: ”Meillä molemmilla on lempeä luonne. Rakastamme luontoa, puuta ja perinteisiä asioita, ja nämä kaikki kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme. Luulen, että jaamme samanlaisen arvostuksen luontoa ja perinteitä kohtaan.”

TEA-TROLLEY-901-Colo Ring_close_up_2-2704892

Tämän tarinan tuotteet