Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Domus-sarja

Muotoilua koko maailmalle

Domus_Story_Copyright_Designmuseo-1_Web

Kuinka vaatimattomasta puutuolista tuli kansainvälinen myyntimenestys 70 vuotta sitten? Tänään, globaalissa ja digitalisoituneessa maailmassamme, tuotteet liikkuvat vaivattomasti yli rajojen ja markkinointi on itsestäänselvyys. Kun kelataan ajassa taaksepäin sotaa edeltäneeseen 1940-luvun Suomeen, Domus-tuolin menestystarina oli poikkeuksellinen.

Ilmari Tapiovaara oli maailmanmatkaaja, joka myös kokeili asumista Lontoossa ja Pariisissa, ennen kuin löysi itsensä pitkälti tahtomattaan taistelemasta Karjalassa Toisesn maailmansodan rintamalla. Siellä hän vaikuttui karjalaisten suhteesta metsään, mikä vaikutti pysyvästi hänen työhönsä suunnittelijana.

Domus_Story_Copyright_Designmuseo-2_Web
Domus tuoli syntyi Domus Academican opiskelija-asuntolaan vuonna 1946, ja siitä tuli Tapovaaran uraauurtava tuote.

Tapiovaaraa pyydettiin suunnittelemaan monikäyttöinen tuoli, joka sopisi niin opiskeluun kuin ruokailuun. Hän kehitti pinottavan tuolin, jossa on kolmiulotteisesti muotoiltu koivuvanerinen istuin. Uudet tuotantotekniikat mahdollistivat aivan uudentasoisen mukavuuden, ja niin Domus tuolista tuli nopeasti suosittu kouluissa, kahviloissa, auditorioissa sekä kodeissa ympäri maan.

Domus toimitettiin tehtaalta osissa, joiden kiinnittämiseen tarvittiin vain pari ruuvia.

Domus_Story_Copyright_Designmuseo-4_Web
Yhteen pahvilaatikkoon mahtui kymmenen tuolia, ja laatikon kylkeen oli liimattu käyttöohjeet. Tämä säästi merkittävästi kustannuksia ja säilytystilaa.

Domus oli Suomen ensimmäinen sotienjälkeinen vientimenestys. Isossa-Britanniassa tuolia myytiin nimellä “Stax” – arvatenkin pinottavuutensa vuoksi –, kun taas Yhdysvalloissa sitä kutsuttiin “Finnchairiksi”. Tuolin jakelijana suurilla Amerikan-markkinoilla oli kalustejätti Knoll. Tuoli niitti menestystä suunnittelijalleen: New Yorkin MoMa palkitsi Tapiovaaran, hän sai Good Design -palkinnon Chicagossa vuonna 1950 sekä kultaa Milanon Triennaalessa seuraavana vuonna.

Ei hassummin vaatimattomalta puutuolilta, joka sai alkunsa materiaalipulan aikaan suunnittelijansa intohimosta parantaa maailman hyvän muotoilun kautta.

Vuodesta 2010 lähtien Domus-tuolilla on ollut itseoikeutettu paikkansa Artekin kokoelmissa, yhdessä monien muiden Tapiovaaran klassikkojen rinnalla.

Domus_Story_Copyright_Designmuseo-1
Domus tuolin mainos sanomalehdessä

Tämän tarinan tuotteet