Looks like you are visiting artek.fi from Finland. If you like, switch to another website version.

Rope tuoli

Mennyt ja nykyinen kohtaavat

Bourse-de-Commerce-Pinault-Collection-Rope-Chair-5324227

Ronan ja Erwan Bouroullecin Artekille suunnittelema harkitun kontrastinen Rope-tuoli nähdään Pinault-kokoelmalle omistetun, uuden Bourse de Commerce -museon kalustuksessa Pariisissa. Ranskalainen taiteen keräilijä François Pinault on avannut uuden museon Pariisin vanhaan tavarapörssiin. Tämä historiallinen, 1700-luvulta peräisin oleva rakennus on vastikään kunnostettu. Japanilainen arkkitehti Tadao Ando on muuntanut rakennuksesta kulttuurikeskuksen, jossa voi tutustua poimintoihin Pinaultin mittavasta nykytaiteen kokoelmasta. Museon sisustuksen konseptoinnissa ja kalustusvalinnoissa Pinault kääntyi Pariisissa toimivien Bouroullecin veljesten puoleen. Bouroullecien yhteistyö Artekin kanssa alkoi jo Kaari-kokoelman ja Rivi-kuosin suunnittelusta.

Bourse-de-Commerce-Pinault-Collection-Rope-Chair-5324223
Bourse-de-Commerce-Pinault-Collection-Rope-Chair-5324221

Museon käytäville ja muihin kulkutiloihin kuin puutarhapolun varrelle sommitellut Rope-tuolit luovat tilaan kutsuvan tunnelman. Sulavalinjainen ja profiililtaan tyylikkään minimalistinen tuoli korostaa kauniisti 30 metriä leveää ja aina yhdeksään metriin kohoavaa vaikuttavaa betonikammiota, jonka Ando on sijoittanut rakennuksen keskelle. Kammio, jossa valo ja varjot kisailevat auringon sijainnin mukaan, suunniteltiin innoittamaan kävijöitä mietiskelyyn ja itsetutkiskeluun. Mennyt aika ja nykyisyys, perinne ja uuden ajan luovuus käyvät vuoropuhelua uuden museon tiloissa.

Bourse-de-Commerce-Pinault-Collection-Rope-Chair-5324219
Bourse-de-Commerce-Pinault-Collection-Rope-Chair-5324220

Rope-tuolikin on eräänlainen vastakohtien synteesi herättäen ajatuksia pysyvän muodon ja mukautuvuuden suhteesta. Taiteellinen mutta samalla käytännöllinen kaluste on vakaa ja tukeva haastaen kuitenkin samalla istujan kokeilemaan luovasti erilaisia asentoja. Se oivallinen valinta tilaan, jonka tarkoitus on rohkaista ihmisiä kohtaamaan avoimesti kokoelman taideteokset ja taitelijat. Rope-tuoli yllättää mukavuudellaan, ja tuoli onkin upea esimerkki siitä, miten tekninen osaaminen ja ainutlaatuinen taiteellisuus yhdistyvät parhaimmillaan.

Bourse-de-Commerce-Pinault-Collection-Rope-Chair-5324225

Photo 1: Courtesy Bourse de Commerce - Pinault Collection & Studio Bouroullec, © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier, Studio Bouroullec. Photo 2: Courtesy Bourse de Commerce - Pinault Collection, © Studio Bouroullec. Photo 3: Courtesy Bourse de Commerce - Pinault Collection, Photo: Maxime Tétard, Studio Les Graphiquants, © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier. Photo 4 and 5: Courtesy Bourse de Commerce - Pinault Collection, Photo: Marc Domage © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, Agence Pierre-Antoine Gatier, Studio Bouroullec. Photo 6: Courtesy Bourse de Commerce - Pinault Collection, Photo: Timelapse Go.

Tarinan tuotteet