Artek Helsinki x Bouroullec

Artek Helsinki avaa vuoden 2021 katsauksella ranskalaisten muotoilijaveljesten, Ronan & Erwan Bouroullecin, tuotantoon. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn Keskuskadulle 12.1. –27.2.2021.

3328295_Rope_Chair_20_web
Rope-tuoli sai Wallpaper-lehden vuosittaisen kunniamaininnan kategoriassa "Best Dining Experience".

Artek Helsinki avaa vuoden 2021 katsauksella ranskalaisten muotoilijaveljesten, Ronan & Erwan Bouroullecin, tuotantoon. Raikas näyttely keskittyy Bouroullecien herkkään käsinpiirrettyyn viivaan - monet muotoilijakaksikon Artekille ja Vitralle suunnittelemat kalusteet ovat kuin kolmiulotteisiksi tilaan sovitettuja piirroksia. Käsinpiirretty viiva toistuu myös Bouroullecien Rivi-kuosissa ja Ronan Bouroullecin tussipiirustuksissa. Näyttelyn valokeilaan nousee vuonna 2020 ensiesittelynsä saanut Rope-tuoli, joka esitellään vasta nyt laajemmin Suomessa. Näyttelyyn voi tutustua Artek Helsinki -myymälässä 11.–27.2.2021.

Rope_Chair_06_web
Rope-tuolin selkä- ja käsinojat ovat mukautuvaa köyttä.
3328282_Rope_Chair_06_web
Rope-tuolissa köyttä hyödynnetään ensi kertaa huonekalun rakenteellisena osana.

Rope-tuoli

Rope-tuoli muistuttaa pikemminkin siluettia kuin kiinteää muotoa. Ronan & Erwan Bouroullecin vuonna 2020 suunnittelema tuoli on vastakohtien synteesi; siinä yhdistyvät tekninen valmistusosaaminen ja luova ilmaisu, tukeva rakenne ja mukautuvat elementit, teräsputki ja taipuisa köysi. Rope-tuolit ovat osa kalustusta tammikuun lopulla avautuvassa Bourse de Commercessa, Pinault-kokoelmalle omistetussa, uudessa museossa Pariisissa. Japanilaisen arkkitehti Tadao Andon museoksi muuntaman Bourse de Commercen tilojen kalustamisesta ovat vastanneet Erwan ja Ronan Bouroullec.

Selkä- ja käsinojat muodostavan köyden ansiosta tuolissa on mukava istua: köysi tarjoaa nojattaessa tukea, mutta muotoutuu samalla istujansa mukaan. Useimmat tuolit ikään kuin määräävät, miten niissä istutaan, mutta köysituoli kannustaa hakemaan dynaamisesti sopivaa asentoa. Istujan noustua tuoliin jää istujan muoto; istumalla istuja siis muotoilee tuolia omalta osaltaan.

Rope-tuoli on saatavana mustana ja vaaleanharmaana. Tuolin runko on teräsputkea ja istuin muotoonpuristettua pyökkivaneria ja saarniviilua. Rope-tuolin nimikko-ominaisuus, köysi, on värivaihtoehdosta riippuen joko mustaa polyesteriä tai luonnonväristä pellavaa.

4144474_Tupla_Single4_pr_square

Tupla-seinäkoukku

Seinäkoukku on säilytyksen peruselementti: yksinkertainen kaluste ripustukseen. Parhaimmillaan seinäkoukku on myös muotokieleltään kiehtova ja tuo tilaan viehätystä. Tupla-seinäkoukku on juuri tällainen esine. Sinkkivalusta valmistetun seinäkoukun lenkit muodostavat runollisen kauniin ja toimivan ripustusratkaisun. Bouroullecit suunnittelivat Tupla-seinäkoukun Artekille vuonna 2020.

Kaari-sarja

Vuonna 2015 lanseerattu Kaari-sarja on Artekin ja Ronan & Erwan Bouroullecin yhteistyön ensimmäinen tuotos. Kaari-sarja koostuu kahdesta erikokoisesta suorakulmaisesta ja pyöreästä pöydästä, kirjoituspöydästä, seinäkonsolista, pienestä pyöreästä hyllystä sekä erilaisista, suurehkoista seinähyllyistä. Myöhemmin sarja kasvoi vielä seinäkoukulla.

Rivi-kuosi

Rivi asettuu osaksi Artekin pitkää tekstiilihistoriaa. Rivi-kuosissa yhdensuuntaiset viivat rakentuvat pienistä diagonaaliviivoista kuin puun oksat. Käsin piirretyssä kuosissa on jäljellä epäsäännöllisyyksiä ja virheitä aivan kuin Artekin huonekaluihin käyttämässä luonnonpuussakin. Rivi-kuosia on saatavana metrikankaana useissa eri laaduissa sekä valmiina tekstiilituotteina. värivaihtoehdot ovat sininen/valkoinen, valkoinen/sininen, sinapinkeltainen/valkoinen ja musta/valkoinen.

1903736_Rivi-Fabric-roll-yellow-white_webjpg
Rivi-kuosia on saatavana metrikankaina useissa eri laaduissa.
972424_Belleville-Armchair-Plastic_F_v_fullbleed_1440x_pr
Belleville-tuoli muistuttaa kalligrafiaa.

Belleville-sarja

Ronan & Erwan Bouroullecin studio sijaitsee Pariisin Bellevillessa, ja tuon eloisan alueen mukaan he myös nimesivät Vitralle vuonna 2015 suunnittelemansa kalustesarjan, joka käsittää tuolin, nojatuolin ja erikokoisia pöytiä. Muotokieleltään kalusteet muistuttavat klassisia ranskalaisia bistro-tuoleja ja -pöytiä. Belleville-sarjassa toistuu yhtälailla vaikutelma yhdellä viivalla piirretystä kalusteesta: tuolin silhuetti muistuttaa kalligrafiaa.

3876566_Bouroullec-2020_Vases-Découpages_Barre_Disque_v_fullbleed_1440x
Taka-alalla on yksi Ronan Bouroullecin tussipiirustuksista Vitra Design museumille tehdyn julistesarjan julisteista, joita löytyy myös Artek Helsinki -myymälän valikoimasta. Etualalla Vases Découpage -sarjan keraamiset vaasit Disque ja Barre.

Vases Découpage -vaasit

Bouroullecin veljesten Vitralle vuonna 2020 suunnittelemat keraamiset vaasit koostuvat käsinmuovatuista lieriöistä, laatoista ja tangoista. Käsityön tuntu korostuu veistoksellisten maljakoiden ulkomuodossa: värisävyjen ja muotojen leikki saavat maljakot näyttämään aina erilaiselta katselusuunnasta riippuen.

Näyttelyssä on esillä myös Ronan Bouroullecin tussipiirustuksia, joista tuotettiin Vitra Design Museumille julistesarja. Bouroullecin piirustukset syntyvät intuitiivisesti: surrealismiin pohjaava tekniikka mahdollistaa kuva-aiheiden kumpuamisen mielen alitajunnan tasolta. Sarjan julisteet ovat saatavana Artek Helsinki -myymälästä.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn Keskuskadulle!

Katso myös

Artek Helsinki
Keskuskatu 1 B
00100 Helsinki
puh. 010 617 3480
artekhelsinki@artek.fi
ma-la 10:00 – 18:00