Artekin visionääriset perustajat

Alvar Aalto oli lahjakas arkkitehti ja innokas kansainvälisen modernistisen liikkeen puolestapuhuja. Modernismi olikin tärkeä inspiraation lähde Aallon luodessa omaa uniikkia tyyliänsä. Aalto oli innovatiivinen ja radikaali ja hänet tunnettiin kokeellisesta lähestymistavastaan puuntaivutukseen. 

Aino Aalto oli varman tyylitajun omaava rationalisti. Ainon suoraviivainen lähestymistapa ja kiinnostus ”arjen yksinkertaistamiseen” piti Alvarin joskus turhankin kunnianhimoiset suunnitelmat ankkuroituneina todellisuuteen. Ainolla oli vahva, itsenäinen panos Artekiin: hän suunnitteli osan klassikoista, jotka ovat vielä tänäänkin tuotannossa. Hän toimi myös yrityksen toimitusjohtajana. 

Nils-Gustav Hahl oli taidehistorioitsija ja kirjailija, jolla oli ratkaiseva rooli Artekin historiassa; hän esitteli Maire Gullichsenin Aalloille. Hahl oli kielitaitoinen kosmopoliitti ja hänellä oli kattava kansainvälinen verkosto. Häntä kiinnostivat taiteen viimeisimmät suuntaukset, tekniikan kehitys ja uusi sosiaalinen herääminen. Hahl valittiin Artekin ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi.

Maire Gullichsen – Pariisissa koulutuksensa saanut taidetuntija uskoi jo varhain Aallon lahjoihin. Maire Gullichsen ystävystyi modernismista kiinnostuneiden nuorten taiteilijoiden ja intellektuellien ydinryhmään 1930-luvun Helsingissä. Hän omaksui pian modernismin uudet aatteet, ja halusi parantaa maailmaa taiteen avulla. Artekilla oli alusta alkaen vahva rooli kulttuurielämän vaikuttajana. Mairen aikana Artekissa järjestettiin useita eri maailmankuulujen taiteilijoiden, kuten Picasson, Légerin sekä Calderin, näyttelyitä.

Vahvat ja lahjakkaat ihmiset ovat olleet muokkaamassa Artekin maailmankuvaa. Heidän ideologiansa ja radikalisminsa elävät nyt vahvempana kuin koskaan ennen. Artekin perustajat loivat lämpimän ja helposti lähestyttävän modernin tyylin, joka haki inspiraationsa luonnosta. 75 vuoden kokemus ja traditionaalisten tuotantometodien jatkuvuus takaavat sen, että Aalto-tuotteet ikääntyvät tyylikkäästi ja kestävät sukupolvesta toiseen.