Skogstankar och minnen

Kirsikka Simberg är en stylist som bor i centrum av Helsingfors och som är en av bloggarna på Musla.fi och en programledare på podden Tuplakääk. Hon och familjen tillbringar sin fritid i sin stuga i Kimito.

Winter2020_Kirsikka_Simberg_1

Att skogen är närvarande i vårt hem syns inte bara i naturmaterialen i inredningen utan också i form av gummistövlar, svampkorgar och bär i frysen. Även när vi är i stan är skogen med oss på något sätt. Vi kör till sommarstugan så gott som varje veckoslut, ofta under vintern också, och fast vi har nära till skogen även i Helsingfors så är det underbart att se den, känna doften av den och höra den på alla håll.

Winter2020_Kirsikka_Simberg_4
Pall 60, Alvar Aalto 1933, conifer-linoleum, 235 €, näver korg, från 29 €
Winter2020_Kirsikka_Simberg_9
Näver korg, från 29 €, Kotte ljus 12 €

Min son är nu drygt ett år och kommer med oss till skogen i en skottkärra med plädar i. På samma sätt tog mormor med mig till skogs när jag var liten. Vi brukade göra skogsutfärder, mormor och jag, för att titta på en blomma som kallas för Jungfru Marie nycklar. Det är en orkidésort som växer vild i Finland. Ibland kallas blomman för fläcknyckel på grund av fläckarna på de gröna bladen, men på finska heter den Maariankämmekkä, för att rotknölarna har ansetts se ut som händer i bön. Jag tänker fortfarande på mormor varje gång jag ser blomman.

Winter2020_Kirsikka_Simberg_3
Det talas mycket om att skogen minskar på stress och lugnar ner oss, och det är sant, men skogen erbjuder också spänning, upptäckarglädje och utvecklar vår fantasi.

Min pojke känner tillsvidare bara till blåbär. Vi ger honom lite blåbärsris i skottkärran och så får han själv plocka i sig bär. Det är en ritual som känns härlig, för det visar att även små barn blir glada åt de möjligheter och gåvor som skogen har att ge. Det talas mycket om att skogen minskar på stress och lugnar ner oss, och det är sant, men skogen erbjuder också spänning, upptäckarglädje och utvecklar vår fantasi.

Redan nu tänker jag med värme på alla de stunder på skogsstigen som vår familj kommer att få uppleva. Överraskande svampfynd som vi samlar i en mössa eftersom ingen tog med sig en korg, blåbärsfärgade händer i skottkärran och Jungfru Marie nycklar som också växer vid vår sommarstuga.

Text och foto: Kirsikka Simberg

Winter2020_Kirsikka_Simberg_7
Näver korg, från 29 €, Pall 60, Alvar Aalto 1933, svart linoleum, 210 €, Aina-ljus, 23 €, Kotte ljusar 12 €
Winter2020_Kirsikka_Simberg_10
Aina-ljus 23 €, Tyyni-ljus 23 €, Kotte ljus 12 €

Läs också

Artek Helsinki
Centralgatan 1 B
00100 Helsingfors, Finland
tel. +358 10 617 3480
artekhelsinki@artek.fi
må-lö 10:00 – 18:00