Lajittele pvm:n mukaan:

06/09/2017

Iisa Maaranen - "Valo tihkuu läpi"

 ”Yleensä maalauksieni taustalla on särö, asia jota haluan käsitellä. Laukaiseva tekijä on jokin havainto. Tarkkailen kävellessäni ja pyöräillessäni ympäristöä ja kuvaan asioita, jotka kiinnittävät huomioni. Kerään havaintoja. Olin pitkään varastolla töissä, siellä oli loputtomasti yksityiskohtia ja asetelmia. Minua kiinnosti esineiden ryhmät  ja ryhmien väliset rajat, yhteisöt. Niitä olen maalannut paljon. Tutkin samaa yhteisöteemaa edelleen. Esineet ja esineryhmät symboloivat maalauksissani ihmisiä. Muutama vuosi sitten tein maalaussarjan huonepölystä ja muista jäänteistä. Sarjan idea syntyi siivotessa. Aloin katsoa pölypalloja, ja mitä tarkemmin katsoin niitä, sitä enemmän näin niissä merkityksiä. Ne ovat jäänteitä menneestä. Asioista, jotka haluaisimme jättää taaksemme. Olen ollut aina herkkä näkemään ympärilläni merkityksiä. Kun näkemiselle on herkistynyt, asetelmia ja symboleita näkee oikeastaan kaikkialla. Ennen vanhaan asetelmamaalarit latasivat  töihinsä symboliikkaa. Minua kiinnostaa nykyajan asetelmat ja niiden näkeminen ympäristössä.Kävin Kuvataideakatemiassa saman havaintokurssin kolme kertaa. Kun pari viikkoa vain katsoi, katsoi, katsoi, se herkisti näkemiselle. Teen sitä paljon vieläkin, katson yhtä asiaa pitkään, vain olen kohteen kanssa vierekkäin, ja alan nähdä siinä tasoja. Se muuttuu kiinnostavaksi. Tila on transsendenttinen. Se on meditaationa voimakas. Samaan aikaan katsoo itsensä ulkopuolista ja kääntää katseensa pois, mutta kuitenkin katsoo itseään jonkun toisen asian kautta. On kiinnostavaa, miten paljon omia prosessejaan voi käsitellä visuaalisen kautta.

 Opiskelin aluksi teollista muotoilua, mutta kaipasin syvempää tasoa. Maalaaminen on vetänyt minua pienestä asti puoleensa. Sen kautta pystyn käsittelemään montaa asiaa ja tasoa samanaikaisesti. Lähdin kuitenkin vasta 24-vuotiaana opiskelemaan kuvataiteita, ensin Vapaaseen taidekouluun vuodeksi ja sen jälkeen Kuvataideakatemiaan. Sitä ennen maalasin vain vapaa-ajalla. Maalaaminen on minulle tapa tutkia itseäni kiinnostavia teemoja syvästi ja vapaasti. En maalaa koko aikaa. Istun paljon, katson. Mietin, mitä teen seuraavaksi. Olen hidas, saatan miettiä yhtä kohtaa pitkään. Minulle tulee harvoin sellaista oloa, että työ on valmis. Olen vain joutunut hyväksymään sen, että mikään ei koskaan ole valmista. Mutta silti pitää päästää irti. Maalauksiani on sanottu esteettisesti impressionistisiksi. Valolla on aina niissä merkittävä rooli, se ikään kuin tihkuu läpi. Valo korostaa kokemusta, on hyvä väline siitä kertomiseen. Valo pystyy esittämään tunnelmia. Valossa voi tietenkin nähdä myös symbolisen tason: minun maalauksissani se on usein jotain kaiken läpäisevää. Viime aikoina minua on inspiroinut varsinkin ulkomainen figuratiivinen nykymaalaus, kuten ruotsalainen Mamma Andersson, brittiläinen Hurvin Anderson ja amerikkalaiset taidemaalarit Catherine Murphy, Jeremy Miranda ja Hernan Bas. Heidän töissään näkyy voimakkaana kokemuksellinen ja omaääninen tarinallinen taso yhdistettynä taitavaan sommittelutaitoon. Sitä kaikkea haluaisin tuoda omiinkin maalauksiini lisää. Viime kevät oli minulle vaikea. Jouduin tekemään töitä sen kanssa, että sallin itselleni irti päästämisen: että voin tehdä tarinallisempaa, kuvitusmaisempaa ja olla lapsenmielisempi. Että uskallan päästää tunnetason näkymään selvemmin. Minulla oli parin vuoden jakso, jolloin ajattelin että se ei ole sopivaa. Maalasin maalauksia, joiden esittävyys kyllä hajosi mutta kokonaisuus säilyi silti maltillisena ja tarina hillittynä. Kaipasin muuta. Minussa kevään aikana tapahtunut muutos ei välttämättä näy töistäni selvästi ulospäin, mutta se oli iso. Uudet työni ovat vapaampia. Yhdistän niissä eri aineksia ja tasoja. Eri maailmoja. Tarina tulee kerrotuksi monimerkityksellisemmin.”

 

Iisa Maaranen

Syntynyt 1987 Helsingissä. Viimeistelee Kuvataideakatemiassa maisterivaiheen opintojaan ja opinnäytetyötään. Sijoittui toiseksi maalaustaiteen maisteriopiskelijoille suunnatussa Masters Salon -näyttelyn kilpailussa Belgiassa vuonna 2016. Kiinnostunut luonnonpigmenteistä ja haaveilee valmistavansa vielä jonain päivänä maalit itse keräämistään luonnon aineksista. Opiskellut myös teollista muotoilua.

iisamaaranen.wixsite.com/mysite

Edellinen 6 / 112 Seuraava